Frans Besteman, Captain Boeing 747 – Blauwestad

fransbesteman

Je hebt in Blauwestad meer winter en meer zomer

‘Als het herfst en winter is, zie je de wolken jagen en het water golven. Met een beetje geluk binden we de schaatsen onder, want het meer is vrij snel dichtgevroren. En in de zomer heb je direct het vakantiegevoel, varend, zwemmend of rond de bbq.’ Aan het woord is Frans Besteman. In het dagelijks leven captain op een Boeing 747. Hij woonde in een oud klooster in het centrum van Hillegom, met enkele andere vliegers. Maar Frans en zijn gezin wilden aan het water wonen. Hij zocht in heel Nederland, zelfs in Italië, en landde uiteindelijk in Blauwestad.

Avontuurlijke stap

‘Natuurlijk kun je in Nederland op veel plekken aan het water wonen. Maar meestal gaat het dan om woonwijken met een beetje water erin. Blauwestad is anders. Dat is een enorm water- en natuurgebied met huizen erin. Een wezenlijk verschil. Op het Oldambtmeer kan ik me een hele dag vermaken als ik aan het zeilen ben.’ Natuurlijk was het een grote en avontuurlijke stap voor het gezin Besteman. Blauwestad ligt nou niet om de hoek. Hoewel: ‘Ik moet voor mijn werk af en toe naar Schiphol. Vanaf daar ben ik dan vaak dagen of weken onderweg. Via de A7 ben ik er binnen twee uur en rijd ik meestal filevrij. Alles is ons hier meegevallen. Ook de scholen van de kinderen. Mijn oudste dochter van 14 gaat naar het Dollardcollege in Winschoten. Ze fietst over een veilige route, met meerdere kinderen uit de wijk, in een kwartiertje naar school. Mijn jongste dochter van 12 zit nog op de basisschool in Finsterwolde; ook vlakbij. Zij gaat volgend jaar haar zus achterna. Over beide scholen zijn wij als ouders trouwens ook erg tevreden.

‘In Blauwestad heb je van alles veel. Veel ruimte, veel water, veel natuur en veel rust. Maar er is ook van alles te beleven. Met wat buurtgenoten gaan we wel eens op wintersport, organiseren we sportevenementen of activiteiten op het water. En we hebben hier onze traditionele jaarlijkse winter- en zomerfeesten. Er zijn in de directe omgeving ook culturele festivals en faciliteiten.  Ik ben heel benieuwd naar de nieuwe Klinker in Winschoten, waar mijn jongste dochter muziekles heeft. Prachtig gebouw. En wat ik fijn vind, is dat de stad Groningen dichtbij is. Dat is een echte stad, zoals we dat gewend waren met Haarlem en Amsterdam. Heerlijk om een dagje te winkelen en lekker uit eten te gaan.